Oman Werkwijze

WERKWIJZE

Door een combinatie van gesprekken en aanraking richt haptotherapie zich op bewustwording van het lichaam en het daarmee verbonden gevoelsleven.

Via aanraking, oftewel lijfelijke ervaringen, kun je weer in contact komen met je (opgeslagen) gevoelens en emoties. Onder andere emoties als verdriet, vreugde, angst en boosheid kunnen hierdoor tijdens de behandeling naar de oppervlakte komen. Ik begeleid je hierbij en samen zullen we de emoties verkennen, leren herkennen en een plaats geven. Het doel hiervan is om je sterker te voelen in je dagelijks leven en in je relaties met anderen.

Intakegesprek
De eerste afspraak die we maken is een intakegesprek. We maken kennis met elkaar en inventariseren samen met welke vraag / probleem je komt. Op basis hiervan stellen we je hulpvraag op en bespreken we wat je met de therapie wilt bereiken.

Gevoelsmatige invalshoek
De daarop volgende drie afspraken laat ik je voelen hoe je jouw probleem vanuit een gevoelsmatige invalshoek kunt benaderen. Via aanraking of oefeningen maak ik voor jou voelbaar hoe het voelt wanneer je jezelf meer of minder openstelt en sluit, voor zowel jezelf als je omgeving. De aanrakingen zal ik verbaal ondersteunen en verder zullen we de behandeling aanvullen met gesprekken.

Evaluatie en vervolgafspraken
Na deze drie behandelingen evalueren we of haptotherapie bij jou aansluit en of je dit gevoelsmatige bewustwordingsproces aan wilt gaan. Samen bespreken we dan in welke frequentie we de therapie eventueel voortzetten.

Haptotherapie kan gecombineerd worden met Mindfulness ter intensivering van het proces van zelfbewustwording. Afhankelijk van de hulpvraag bepalen we samen of je haptotherapie baat heeft bij ondersteuning van mindfulness.

Mindfulness
Mindfulness wordt ook wel aandacht training genoemd. Je aandacht kan wegebben als je veel piekert, je zorgen maakt of onrustig bent. De kracht van aandacht helpt je op een natuurlijke manier je bewust te zijn van jezelf en minder op een automatische piloot te functioneren. Hierdoor ben je in staat om bij wat er nu is stil te staan. Je leert de tijd te nemen om je bewust te worden hoe het met je is en wat je eventueel nodig hebt.

Handen

Haptonomie in water
Haptotherapie kan ook toegepast worden in warm water (zwembad). water heeft als eigenschap dat het omhult, draagt, vertraagt, en verzacht. In de omhulling van water wordt ons voelen aangesproken.

Voelen in water brengt ons dichter bij onszelf. Water, als natuurlijke ‘verlenging’ van onze tast, vormt bovendien een gemakkelijke verbinding naar de ander. Het water opent en maakt zichtbaar!

Voor meer informatie: > STH – Haptotherapie in Water


 
Craniosacraal therapie
Spanning is voelbaar in je hele lijf
Fysiek letsel en/of emotionele spanning kan zich vastzetten op allerlei plekken in je lijf en in het bindweefsel. Die spanning kan o.a. van invloed zijn op het centrale zenuwstelsel waardoor er soms een blijvend gevoel van alertheid of van overprikkeling ontstaat. Spanning in schouders en nek kan bijvoorbeeld tot hoofdpijn en een negatief gevoel leiden en het onderdrukken van een emotie kan soms spanning in nek en schouders veroorzaken.

Spanning loslaten en tot rust komen
In contact met jou en in de aanraking luisteren we samen naar wat je lichaam vertelt. Met zachte technieken nodigen we het stresssysteem, het craniosacraalsysteem en eventueel vastgehouden emoties op verschillende manieren uit om spanning los te laten en tot rust te komen.

In de begeleiding Haptotherapie gebruik ik Craniosacraal therapie ter ondersteuning.

Voor meer informatie: > Upledger Instituut Nederland